Szőrös juhbőr csávázva (bundának, bekecsnek való)
Szőrrel készített racka-, cigája-, cikta-, kárpáti rackabőr.
A kikészített szőrös bőr téli felsőruházatnak: bundának, bekecsnek, ködmönnek, kucsmának, kesztyűnek való. A víz ellen olykor zsírozni kell. (De csak óvatosan, a sok zsír megeszi a bőrt.) Ilyen ruházati célra csak a durva-gyapjú fajták bőre alkalmas: a magyar vagy sodrósszarvú juh (helytelen nevén: racka), a kárpáti juh (kárpáti racka), a cikta, és a cigája. (A finomgyapjú merinó és hasonlóak bőre a sűrű, bőraljából eredő szőrzet miatt könnyen szakad.)
A szőrös bőr, vagy a pőre kétféleképpen készíthető ki: növényi anyaggal (tölgyfahajjal, gubaccsal, fenyőfahajjal, cserszömörcével) cserezve, vagy ásványi, állati anyaggal csávázva. Én még csak ez utóbbival próbálkoztam: konyhasóval, timsóval, korpával, mivel az általam hallott cserzési módokhoz vitriolt, vagy nátrium-szulfátot alkalmaztak, én pedig nem akarok vegyszereket használni. ( A kordoványról - tiszta cserszömörcés megoldásról - van használható leírásom, de hogy belefogjak, még nincsenek meg a feltételeim.)
Az ár csak nagyságrendet jelöl: függ az anyag minőségétől és méretétől. Csak megrendelésre!