Mesterfurulya cifrábban hímezve

Ár: 
85 000 Ft
Cikkszám: 
028
Terméktípus: 

A legtöbbször d' alaphangú mesterfurulyáim általában bármely fekvésben játszhatók (Pista bácsi féle, szilágysági, erdélyi, moldvai, gyimesi, dunántúli). Az itt bemutatott darabokat cirkalmasabbra faragtam, ebből fakad az ártöbbletük.

Készíthetek ilyen furulyákat még esz', e', f' és g' alaphangúra is, külön kérésre olyan hangolással akár, amely kifejezetten csak egy adott tájegységre jellemző. (Pl. moldvai mesterhangszer, vagy dunántúli mesterfurulya. Az előbbinél pl. véknyabb csövet használok, hogy a 3. oktáva hangjai is könnyen jöjjenek, az utóbbinál vastagabbat, hogy a vastag hangok teltebben zengjenek. A síp kiképzése is idomulhat egyik-másik játékmódhoz.) A megrendelő választhat áttetsző (fuvola jellegű), vagy karcos (érdes, mint a hosszifurugla) hangszínűt. Mindkettő mindkét (ablaklik, vagy holdlik) síplyukkal megoldható.

Ez az esz'-es mesterfurulya (lásd: első kép, és videó) tengerentúli megrendelőmnek készült. A mesterhangszerek ezen hangolású változatánál a Pál Pista bácsi féle palóc furulya követelményeit tartottam főként szem előtt, hiszen ez a hangolás Pista bácsi nyomán létezik, terjedt el. A palócon túl játszható még dunántúli, gyimesi, szilágysági fekvésekben, az erdélyi játékmódnak a hangszer felső hangterjedelme szab határt, hiszen legföllebb az f''' jön ki rajta. :)

Az ár hasonló kivitelű darab esetén eltérhet a munkaidő-ráfordítás függvényében.

(A félreértés elkerülése végett: a videón az első "Pista bácsi féle" hangszer is saját készítés, a megnevezés a hangszertípusra utal csupán.)

"Pista bácsi féle" típusú furulyák összehasonlítása