Csont, szaru készség

Csont, szaru készség, őzagancs bogozó, pásztorkészség

Még nem is olyan régen az ember többféle munkaeszközét csontból, szaruból állította elő. Lám, lám, a kőkorszak kultúrája nem szűnt meg egészen a fémkorszakok beköszöntével! Ma már csak a csontkés ilyen szerszám, amely nem hiányozhat egyetlen cipész, csizmadia, bőrműves műhelyéből sem. Persze, ez nem vágó alkalmatosság. Hogy miért kés a neve, nem tudom. Szabott éleket, szironyfűzéseket, domborított mintát szoktunk ledörgölni vele.

Vagy három emberöltővel ezelőtt még minden természetben élő ember, aki csomókat kötött, bogozó szerszámot is tartott a keze ügyében. A nagy vasipari forradalom előtt ez többnyire csontból, őz-, vagy szarvasagancsból készült, s övre, tarisznyára függesztve hordták maguknál.

A szarufésű készítés még nem is oly rég élő kisipari szakma volt. Én a fasorban sem vagyok a témában. Csak afféle "csináld magad" pásztori fésűk készítésére vállalkozhatom.

Bogozó, csontár
Ár: 
10 500 Ft

Gubancoldó, bogozó csontkészség pillangós kantárral, a kopás elleni védelemre hüvellyel is ellátva. A kantár felső végén telekkötés a függesztőhely gyors cserélése végett. (Pl.

Bogozó, csontár
Ár: 
7 700 Ft

Gubancoldó, lyuktágító csontkészség.

szaru, szarv, fésű, kontyfésű, tülök
Ár: 
21 000 Ft

Egyszerű női fésű, vagy kontyfésű szürkemarha szarvából.

bogozó, csontár
Ár: 
6 500 Ft

Gubancoldó, lyuktágító csontkészség, pillangózatlan gombolható kantárral.

Őzagancs bogozó
Ár: 
9 500 Ft

Gubancoldó, lyuktágító csontkészség az övre fűzéshez pillangós bőrkantárral.