Tiszaháti magyar bocskor

Ár: 
31 000 Ft
Cikkszám: 
194
Terméktípus: 

Ez az egyébként Felvidék-szerte elterjedt bocskortípus egyetlen bőrdarabból készül, még a fűzőszíja sincs lehasítva a bocskortestről. Tehát egy pár elnyűtt csizma szárából előállítottak egy pár bocskort. Eredetileg nem alakítottak ki neki sarkat (ahogy a magyarok közt más bocskortípusoknál sem), s mivel a megrendelő tárgymásolatot kért, a fényképeken szereplő egyszerű kivitelen sincs sarok. Ám ez két kis háromszög kivágásával, s hat többletlyukkal könnyűszerrel kiképezhető. Természetesen megcsinálhatom a többi bocskoromhoz hasonló árokban varrott sarokkal is. Ezen is lehet a többi bocskoromhoz hasonlóan keresztpánt. Kb. egy év viselés után lyukad ki a talpa, ha nem az orránál, még egy darabon így is viselhető, csak a ták legyen ép. Ennél drágább, de jóval tartósabb (évekre, évtizedekre szóló viselet), sokszor javítható, ha talpat is szerkesztek rá. (Talpalva 46 000 Ft.)

A bocskor évszázadokon át viselt könnyű, egészséges lábbeli. Mintha mezítláb járna benne az ember, csak a kavics nem szúr, s nem éget a homok. Mezítlábas, előre terhelő járásmódot igányel, ami nagyobb izommunka a sarkos cipős járásnál, cserébe kiküszöböli a cipőviselés okozta lábboltozati, izületi, gerincproblémákat.

Ajánlom történelmi viseletekhez, jelmezekhez, hagyományőrző csoportoknak, néptáncosoknak.

Bocskor rendeléséhez szükséges, hogy az ügyfél pontosan körülrajzolja talpát - inkább többször, hogy az esetleges rajzolási hibákat kiküszöbölje - (amennyiben van a két lába közt jelentősebb eltérés, mindkettőt), s az alábbi ábrán jelölt helyen mérje meg lábfeje körfogatát, valamint a kezén a középső 3 ujja szélességét a rajzon nyilakkal közrefogott helyen. Ezen adatokat küldje el az impresszumban megadott postai címemre.